Van jogi akadálya, hogy másodállásban is dolgozhassak?
Van jogi akadálya, hogy másodállásban is dolgozhassak?
A Covid-19 második hulláma egyesek szerint megérkezett, mások szerint még csak úton van. Egy biztos, a korlátozások életbe léptek és ezek nem éppen lendítik előre a gazdaságot. A vendéglátást, a turizmust, de más egyéb iparágakat is mélyen érint a vírus jelenlétének köszönhető szabályozások.
Mindenki próbálja a legtöbbet kihozni az adott helyzetből, de sajnos ez nem egyszerű. A munkaidők rövidültek, a bérek csökkentek. Egyre többen ébrednek rá, ha nem lesz megoldás, akkor a jelenlegi helyzet merőben megnehezíti a mindennapokat.
Félelmetesen növekszik a másodállást, alkalmi munkát, részmunkaidőben végezhető tevékenységet, online munkát, távmunkát keresők tábora. Többen szeretnének biztosabb lábakon állni és ehhez az sem lehet akadály, ha több láb jelenti a stabilitást.
Utánajártunk a mi a teendő, ha a munkavállaló szeretne másodállást vállalni.
Milyen kötelezettségei vannak a munkaadója irányába, illetve mi történik, ha munka mellett szeretne vállalkozást indítani?

Az élet ritkán ír ugyanolyan forgatókönyvet, ezért vegyük azokat a dolgokat górcső alá melyek minden esetben elkerülhetetlenek.
Ne feledjük, minden munka bibliája a Munka törvénykönyve, mely részletesen tartalmazza a munkakapcsolatokra vonatkozó szabályokat, tilalmakat.
Amennyiben úgy hozza az élet, hogy másodállást kell vagy szeretnénk vállalni minden esetben értesítsük a munkaadónkat. Bár több helyen azt lehet olvasni, hogy amennyiben a fő illetve másodállás nem azonos, vagy hasonló tevékenységet folytat, úgy nem vagyunk kötelesek ezt jelenteni, nem ajánlatos ehhez vakon ragaszkodni. Azonban ne felejtsük, egy esetleges vitás helyzet jogi úton történő rendezésénél az ilyen kis szálkák mély sebet ejthetnek a rövid és sikeres lezárásokon.
Tehát ha nem azonos a tevékenységi kör, akkor mindössze annyi dolgunk van, hogy jelezzük másodállást vállalunk. Ezzel egyidejűleg persze azt is vállaljuk, hogy a másodállás megléte nem veszélyezteti a főállásunkban végzett munkánk minőségét. Pl.: minden nap fáradtan érkezünk a munkahelyünkre, vagy gyakran késünk illetve kéredzkedünk el korábban, mert a mellékállás azt igényli.
Vannak viszont olyan másodállások, melyek részben vagy teljesen hasonló munkakörben érdekeltek, mint a főállásunk. Itt már kicsit rögösebb az út.
Ezekben a helyzetekben nem hogy javasolt, kötelességünk jelezni, hogy mivel töltenénk a szabadidőnket. Ebben az esetben a munkáltató nem köteles áldását adni, hiszen ilyen helyzetben a jogos gazdasági érdekek is sérülhetnek.

Ha egyéni vállalkozók szeretnénk lenni, a fentiek szerint kell eljárnunk. Viszont ha ugyanabban a szférában szeretnénk vállalkozni, mint a főállásunk, azt kellő körültekintéssel tegyük, hiszen ez esetben is kialakulhatnak olyan versenyhelyzetek, melyeknek köszönhetően később jogi úton kell majd megvédenünk álláspontunkat.
Egy szó, mint száz: minden esetben érdemes tudtára adnunk a munkáltatónknak a tervünket a másodállásokkal kapcsolatban. Lehetőleg minden ilyen dolgot írásban tegyünk egy esetleges későbbi probléma elkerülése érdekében.
Ne felejtsük mindig szem előtt tartani a munkaszerződésben foglaltak betartását, mint például az üzleti titkok megőrzése.

Ha konkurenciánál vállalnánk másodállást, annak lehetőségét a munkaadónk elutasíthatja.

A munkatörvénykönyv mellett érdemes - ha van - a cégünk belső szabályzatáról szóló részt is részletesen átolvasni, illetve nem utolsó sorban a saját szerződésünk erre vonatkozó pontját is meg kell vizsgálnunk, mielőtt megegyezünk egy másodállást nyújtó céggel, vállalkozással.
A tájékoztatások, egyezségek illetve minden a témához tartozó történés lehetőleg, - ha kőbe nem is - papírra legyen vésve.

A megfelelő kommunikáció a főnökünkkel gyakran rövidebb, tisztább és célravezetőbb út, mint bármi más.
Kisokos álláskeresőknek
Készítette Tímár Krisztina, HR vezető és karrier tanácsadó.
  • Keressen minket közösségi oldalakon